Analýza dlouhodobého majetku vybrané obchodní korporace - Brychová, Jana (2025)
Bakalářská práce se věnuje problematice dlouhodobého majetku v účetnictví. V teoretické části jsou rozebrány kategorie dlouhodobého majetku, způsoby jeho pořízení, ocenění, odpisování, vyřazení, technické zhodnocení, včetně odložené daně. Praktická část představuje společnost EVONA a. s., její organizační strukturu a stálá aktiva, která vlastní. Pokračuje se výpočtem, analýzou vývoje a vyhodnocením ukazatelů finanční analýzy. Následuje výpočet odpisů technického zhodnocení budovy v souvislosti s instalací nosné konstrukce pro solární panely fotovoltaické elektrárny. Solární panely jsou řešeny samostatně, a to s ohledem na ZDP, který upravuje jejich odpisování. V další části je provedena komparace různých metod odpisování, a to konkrétně účetních rovnoměrných a výkonových, a daňových zrychlených a rovnoměrných. Závěr celé práce obsahuje shrnutí teoretických poznatků, ale také výsledky provedené analýzy a na to navazují vhodná doporučení v oblasti odpisové politiky a financování.