Analýza kriminality v Praze na úrovni detailních dat PČR - Fejtová, Natálie (2025)
Prostorová analýza násilné kriminality na území hlavního města Prahy je zaměřena na ověření dvou hypotéz inspirovaných studií autorů Du a Law (2022): zda vyšší podíl vegetace snižuje kriminalitu a zda městská infrastruktura, konkrétně hustota zastávek MHD, s kriminalitou naopak souvisí pozitivně. Analýza vychází z dat Policie ČR za období 2016–2025, která byla prostorově agregována do Voronoi polygonů. Statistické modelování bylo provedeno pomocí Poissonova, negativně binomického a Bayesovského CAR modelu. Výsledky ukazují, že vegetace má statisticky významný negativní vliv na výskyt kriminality, zatímco dopravní dostupnost, hustota obyvatel a restaurační zařízení vykazují vliv pozitivní. Zjištěné poznatky mohou být využity při plánování městského prostoru a tvorbě preventivních opatření v oblasti veřejné bezpečnosti.