Analýza faktorů ovlivňujících trh s bydlením v Kraji Vysočina v letech 2013–2023 - Jechová, Michaela; Klement, Josef, 1990-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou faktorů ovlivňujících trh s bydlením v Kraji Vysočina v letech 2013-2023. Cílem práce je zhodnotit, jak jednotlivé nabídkové a poptávkové faktory ovlivňují a formují vývoj na trhu bydlení a jeho cen. Teoretická část zahrnuje literární rešerši, vymezení základních ekonomických principů trhu bydlení, analýzu bytové politiky a způsoby financování bydlení. Dále jsou vymezeny a popsány vybrané faktory strany poptávky i strany nabídky. Praktická část začíná představením Kraje Vysočina. Následně pokračuje analýzou dat vybraných proměnných a jejich dopadu na vývoj cen bytů. Výsledná zjištění potvrzují, že trh s bydlením vzhledem k jeho strnulosti reaguje na většinu vybraných faktorů s mírným časovým zpožděním. Práce je přínosná pro poskytnutí specifické analýzy regionu, který není součástí žádné větší metropolitní oblasti a přináší možné podněty pro kraje, které fungují na podobné regionální úrovni.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses