Vývoj trhu s bydlením v hl. m. Praze z pohledu dostupnosti v letech 2013–2025 - Miksová, Sára (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku dostupnosti bydlení pro studenty vysokých škol v hlavním městě Praze v období let 2013 až 2025. Cílem práce je analyzovat hlavní faktory, které ovlivňují přístup studentů k bydlení, a zhodnotit, jak se dostupnost bydlení v tomto období proměňovala. Teoretická část vymezuje pojem dostupnosti bydlení, jeho společenské souvislosti a roli státu v oblasti bytové politiky. V praktické části je využit kvantitativní přístup založený na analýze ukazatele dostupnosti bydlení PIR (Price-to-Income Ratio), přičemž jako modelový příklad studentského bydlení jsou sledovány byty o dispozici 1+kk. Výpočet vychází z dat Českého statistického úřadu o průměrné ceně těchto bytů v Praze a průměrné mzdě v České republice. Analýza je doplněna o dotazníkové šetření mezi studenty pražských vysokých škol, které zkoumá jejich zkušenosti, preference a limity spojené s bydlením. Výsledky potvrdily hypotézu, že v uvedeném období došlo ke statisticky významnému nárůstu cen bytů 1+kk, což zásadním způsobem ovlivnilo dostupnost samostatného bydlení pro studenty.