Vyhodnotenie presnosti metód predpovedania vývoja faktorov rizika - Baník, Slavomír (2025)
Podnikanie a aktivity s ním spojené sa takmer vždy spájajú s určitou úrovňou rizika a neistoty. Schopnosť predpovedať ich vývoj môže zjednodušiť proces plánovania a dáva možnosť podniku pripraviť sa na viacero rôznych scenárov a potenciálne tak poskytnúť konkurenčnú výhodu. Cieľom tejto práce bolo posúdiť presnosť metód predpovedania vývoja faktorov rizika. Vybraným faktorom rizika bol menový kurz, ktorého predpovede boli utvorené pomocou intervalových odhadov. V práci boli porovnané dve metódy, metóda minima a maxima a metóda 5. a 95. percentilu pre zhodnotenie, ktorá metóda vykazuje vyššiu presnosť predpovede. Presnosť predpovede bola hodnotená Brierovým a intervalovým skóre. Zároveň boli z rešerše literatúry identifikované 2 vlastnosti, ktoré majú preukázateľný vplyv na presnosti predpovedí. Identifikované vlastnosti boli otvorenosť mysle a matematická gramotnosť. V práci bol vyhodnotený vplyv úrovne týchto vlastností na výšku Brierovho a intervalového skóre. Rozdiely medzi skupinami v Brierovom skóre neboli štatisticky významné. Skupina 5. a 95. percentilu vykazovala nižšie intervalové skóre a rozdiely medzi skupinami boli vyhodnotené ako štatisticky významné. Regresná analýza nedokázala vplyv otvorenosti mysle ani matematickej gramotnosti na výšku Brierovho alebo intervalového skóre.