Československý automobilový priemysel v kontexte RVHP : Prípad automobilky Škoda (1949–1960) - Peczár, David (2025)
Bakalárska práca sa zaoberá analýzou vplyvu centrálne plánovaného hospodárstva na vývoj československého automobilového priemyslu v rokoch 1949 až 1960. Konkrétne na prípade automobilky Škoda, ktorá bola v rámci plánovania určená ako hlavný výrobca osobných automobilov. Práca skúma fungovanie plánovacej ekonomiky, špecifiká Rady vzájomnej hospodárskej pomoci a dopady plánovania na výrobu, organizáciu a export automobilov Škoda. V rámci výskumu sa využívajú historické archívne pramene, dobové štatistiky a dokumenty, ktoré umožňujú vytvoriť komplexný obraz o praktickom fungovaní tohto typu ekonomiky. Autor práce poukazuje problémy a obmedzenia spojené s centrálne plánovanou ekonomikou v oblasti inovácií a konkurencieschopnosti, a zároveň spomína aj faktory vďaka, ktorým bola automobilka Škoda relatívne úspešná v socialistickom hospodárstve. Originalita práce spočíva v detailnej analýze výrobných a exportných výsledkov a porovnaní s automobilkou Volkswagen, čo umožňuje lepšie porozumieť rozdielom medzi plánovaným a trhovým hospodárstvom.