Přirozená míra nezaměstnanosti zemí Visegrádské skupiny - Fojtlová, Michaela (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou přirozené míry nezaměstnanosti v zemích Visegrádské skupiny (Česká republika, Maďarsko, Polsko a Slovensko) v období po roce 2000. Hlavním cílem je zjistit, zda se nezaměstnanost v těchto zemích chová v souladu s teorií přirozené míry nezaměstnanosti, nebo zda je přítomna hystereze – tedy dlouhodobé setrvání zvýšené nezaměstnanosti po ekonomických šocích. V práci je využita empirická analýza a testování přítomnosti jednotkového kořene. Výsledky ukazují rozdíly mezi jednotlivými zeměmi a naznačují, že vývoj nezaměstnanosti nelze zcela vysvětlit pouze standardní teorií přirozené míry nezaměstnanosti.