Role a pozice Klubu za starou Prahu v ochraně poválečné pražské architektury - Vojtíšek, Matyáš (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na roli Klubu Za starou Prahu v ochraně poválečné architektury v Praze. Cílem práce je analyzovat strategie, které Klub uplatnil v konkrétních památkových kauzách – areál Transgas, budovy Sdružení projektových ateliérů (tzv. Pragerovy kostky) a obchodní dům Kotva – a zhodnotit jejich dopad na architektonickou krajinu města. Práce zkoumá, jak se Klub vyvinul z pasivního protestního hnutí na aktivní kulturní instituci, která se podílí na formování budoucí podoby městského prostoru. Výzkum je založen na kvalitativní analýze odborné literatury, historických pramenů a dobových dokumentů, doplněné o polostrukturovaný rozhovor s historičkou architektury a členkou Klubu Veronikou Vicherkovou, který přináší cenný pohled na problematiku ochrany poválečné architektury.