Komparace vzdělávacích systémů České republiky a Finska se zaměřením na připravenost absolventů pro trh práce k roku 2025 - Horáčková, Lucie (2025)
Bakalářská práce se zabývá komparativní analýzou vzdělávacích systémů Finska a České republiky se zaměřením na připravenost absolventů pro trh práce k roku 2025. Při zpracovávání práce se vycházelo z teorie lidského kapitálu a zkoumá souvislosti mezi strukturou vzdělávacího systému, jeho kvalitou a následnou uplatnitelností absolventů. Na základě dat, zejména z OECD a Eurostatu, jsou identifikovány hlavní faktory úspěšnosti finského vzdělávacího systému, mezi které patří rovný přístup ke vzdělávání, důraz na kvalitu učitelů a efektivní propojení vzdělávání s praxí. Práce přináší návrhy na zlepšení českého systému vzdělávání v oblasti podpory učitelů a omezení nerovností. Hlavním přínosem práce je poukázání na aplikovatelné prvky finského modelu v českém prostředí, s cílem zvýšit konkurenceschopnost českých absolventů na trhu práce.