Komparace vzdělávacích systémů České republiky a Finska se zaměřením na připravenost absolventů pro trh práce k roku 2025 - Horáčková, Lucie; Klement, Josef, 1990-; Růžičková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá komparativní analýzou vzdělávacích systémů Finska a České republiky se zaměřením na připravenost absolventů pro trh práce k roku 2025. Při zpracovávání práce se vycházelo z teorie lidského kapitálu a zkoumá souvislosti mezi strukturou vzdělávacího systému, jeho kvalitou a následnou uplatnitelností absolventů. Na základě dat, zejména z OECD a Eurostatu, jsou identifikovány hlavní faktory úspěšnosti finského vzdělávacího systému, mezi které patří rovný přístup ke vzdělávání, důraz na kvalitu učitelů a efektivní propojení vzdělávání s praxí. Práce přináší návrhy na zlepšení českého systému vzdělávání v oblasti podpory učitelů a omezení nerovností. Hlavním přínosem práce je poukázání na aplikovatelné prvky finského modelu v českém prostředí, s cílem zvýšit konkurenceschopnost českých absolventů na trhu práce.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses