Genderová studie : Mzdové rozdíly na manažerských pozicích - Fremrová, Magdalena (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou genderové mzdové mezery (Gender Pay Gap, GPG) na manažerských pozicích v České republice v období let 2013–2023. Teoretická část práce vymezuje klíčové pojmy, shrnuje hlavní faktory ovlivňující rozdíly v odměňování žen a mužů a představuje legislativní rámec rovného zacházení na trhu práce včetně evropské směrnice o transparentnosti odměňování. Praktická část obsahuje grafickou analýzu vývoje GPG u řídících pracovníků a následně testuje hypotézu, že vzdělání a délka praxe ovlivňují mzdu mužů výrazněji než mzdu žen. Hypotéza je ověřena pomocí dvou ekonometrických modelů – zvlášť pro ženy a muže – na základě dat z vlastního dotazníkového šetření. Výsledky ukazují, že přestože celková GPG v ČR mírně klesá, u manažerských pozic přetrvává vysoká nerovnost a návratnost investic do lidského kapitálu je u žen nižší než u mužů.