Návrh novej značky pre online obchod s udržateľnou módou - Eliáš, Filip (2025)
Módny priemysel patrí medzi najväčších znečisťovateľov planéty, pričom najväčší podiel na tom má práve fast fashion (rýchla móda). Oproti tomu slow fashion (pomalá móda) ponúka alternatívu v podobe ekologických materiálov, lokálnej výroby a dlhšej životnosti produktov. Cieľom tejto bakalárskej práce je predstaviť návrh novej značky pre online obchod zameraný na udržateľnú módu. Teoretická časť práce sa venuje problematike rýchlej módy, jej environmentálnym a sociálnym dopadom a rastúcemu záujmu o udržateľné alternatívy. Praktická časť predstavuje návrh značky Lokal EcoStore, vrátane jej vizuálnej identity, marketingovej stratégie a hodnôt, pričom vychádza z realizovaných výskumov. Tie prebiehali formou dotazníkového šetrenia a štruktúrovaných rozhovorov, ktoré pomohli identifikovať napríklad bariéry prechodu zákazníkov na udržateľnú módu, ako sú vysoké ceny či obavy z greenwashingu. Navrhnutý business model značky spája princípy udržateľnosti, lokálnosti a férovosti a je založený na dropshippingu. Prínos práce spočíva v návrhu značky, ktorá reflektuje na potreby cieľovej skupiny a zároveň prispieva k znižovaniu negatívneho dopadu módneho priemyslu na životné prostredie. Výstupom práce je názov, logo, slogan a marketingová stratégia zdôrazňujúca hodnoty značky. Záverom autor odporúča realizáciu projektu a spoluprácu s už existujúcimi lokálnymi značkami.