MONETÁRNÍ POLITIKA ČNB V OBDOBÍ PANDEMIE COVID-19 A JEJÍ VLIV NA INFLAČNÍ VÝVOJ A EKONOMICKOU STABILITU ČESKÉ REPUBLIKY - Holman, Lukáš (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje měnovou politiku České národní banky (ČNB) v období pandemie COVID-19 a její vliv na inflační vývoj a ekonomickou stabilitu České republiky. Cílem práce je zhodnotit účinnost použitých měnověpolitických nástrojů v kontextu mimořádných ekonomických podmínek let 2020–2022 a následného postpandemického období. Teoretická část vymezuje podstatu měnové politiky, její cíle, nástroje a transmisní mechanismus v malé otevřené ekonomice, se zvláštním důrazem na dvoutýdenní repo sazbu jako hlavní nástroj ČNB. Empirická část využívá Bayesovský vektorový autoregresní model (BVAR) se znaménkovými restrikcemi k identifikaci měnových, poptávkových a cenových šoků a měření jejich dopadů na inflaci, HDP, repo sazbu a peněžní zásobu M3. Analýza porovnává dvě časová období – předpandemické (2003Q1–2019Q4) a období zahrnující pandemii a následný vývoj (2003Q1–2025Q1), s cílem zjistit, zda pandemie změnila účinnost transmisního mechanismu měnové politiky. Výsledky ukazují, že pandemie COVID-19 významně oslabila vliv měnové politiky na reálnou ekonomickou aktivitu, avšak její schopnost ovlivňovat cenovou hladinu zůstala zachována, ba v některých aspektech zesílila.