Náhradový poměr v kontextu udržitelného důchodového systému : komparace Nizozemska a České republiky v letech 2014–2024 - Vaurukh, Daniil; Mičáň, Alex; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu a komparaci náhradového poměru v České republice a Nizozemsku v období 2014–2024. Náhradový poměr jako klíčový indikátor adekvátnosti důchodového systému představuje významný faktor při tvorbě jeho udržitelnosti v dlouhodobém horizont. V práci jsou porovnávány různé faktory ovlivňující vývoj tohoto ukazatele, včetně demografických změn, makroekonomických podmínek a institucionálních reforem důchodových systémů. Na základě kvantitativní analýzy a srovnání klíčových ukazatelů důchodových politik obou zemí jsou identifikovány jejich silné a slabé stránky. Výsledky analýzy přispívají k hlubšímu pochopení významu náhradového poměru jako nástroje pro hodnocení důchodové politiky a její udržitelnosti.
Vedoucí práce: Alex Mičáň
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses