Spoluúčasť pacientov na platbách za zdravotnú starostlivosť v rokoch 2014-2024 : komparácia Českej a Slovenskej republiky - Rogosová, Sarah; Mičáň, Alex; Růžičková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Práca sa venuje spoluúčasti pacientov na hotovostných platbách za zdravotnú staroslivosť za obdobie od roku 2014 až po rok 2024. Zámerom tejto práce je komparácia dvoch konkrétnych systémov týchto úhrad, systémy Českej a Slovenskej republiky spolu s analýzou aktuálneho stavu týchto mechanizmov a ich dopadu na celkové výdavky zdravotníctva, či občanov. Praktická časť práce analyzuje vývoj výdavkov domácností na zdravie, štruktúru doplatkov za lieky a terapeutické pomôcky, ako aj fungovanie ochranných mechanizmov, ktoré majú za cieľ zmierniť finančnú záťaž najzraniteľnejších poistencov. Z analýzy a zistených údajov vyplýva, že hoci Česká republika investuje do zdravotníctva viac prostriedkov z verejných zdrojov a jej pacienti si v absolútnych číslach priplácajú viac, celková miera spoluúčasti je nižšia ako na Slovensku. Slovenský systém sa naopak vo väčšej miere spolieha na výdavky domácností, najmä pri úhradách za lieky a zdravotnícke pomôcky, kde pacienti čelia až trojnásobným doplatkom v porovnaní s Českou republikou. Práca poukazuje na potrebu väčšej adresnosti ochranných limitov, transparentnosti poplatkov a rovnováhy medzi udržateľnosťou systému a dostupnosťou zdravotnej starostlivosti.
Vedoucí práce: Alex Mičáň
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses