Analýza remitenčních toků z České a Polské republiky na Ukrajinu v období 2014-2024 - Charvát, Daniel; Mičáň, Alex; Dungl, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá komparativní analýzou remitencí jako mezinárodních finančních toků ovlivňujících národní hospodářství české, polské a ukrajinské ekonomiky. Cílem práce je zjistit objem a vývoj těchto finančních transferů z České republiky a Polska na Ukrajinu a analyzovat jejich ekonomické dopady na místní hospodářství. Bakalářská práce se věnuje hlavním faktorům ovlivňujícím remitence, včetně ekonomických, sociálních a politických událostí, zejména konfliktu na Ukrajině po anexi Krymu v roce 2014, vypuknutí otevřené války v roce 2022 a následné migrace ukrajinských občanů do zahraničí. Analýza ukázala, že remitence z České republiky a Polska představují pro Ukrajinu stabilní a významný zdroj příjmů, který v některých krizových obdobích převýšil přímé zahraniční investice i oficiální rozvojovou pomoc. Tyto prostředky výrazně přispívají ke zvládání ekonomické nejistoty na úrovni domácností i ke zlepšení makroekonomických ukazatelů, jako je platební bilance. Zároveň však existují rizika spojená s dlouhodobou závislostí na těchto tocích. Bylo zjištěno, že ni Česká republika, ani Polsko nevytvářejí specifickou remitenční politiku, přesto jejich politické rámce významně ovlivňují migrační chování a možnost zasílání remitencí. Výsledky práce potvrzují význam remitencí pro ekonomickou odolnost Ukrajiny a poukazují na potřebu jejich systematického sledování.
Vedoucí práce: Alex Mičáň
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses