Porovnání vývoje platební bilance České republiky, Spolkové republiky Německo a Rakouské republiky v letech 2004 až 2024 - Kubeček, Aleš; Dungl, Daniel; Novotný, Jáchym; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem platební bilance České republiky v letech 2004 až 2024 a jejím porovnáním s vývojem platební bilance Spolkové republiky Německo a Rakouské republiky. Cílem je zhodnotit dynamiku hlavních složek platební bilance běžného, kapitálového a finančního účtu a analyzovat vliv klíčových ekonomických událostí, jako globální finanční krize v roce 2008, pandemie COVID-19 a Ruská agrese na Ukrajině. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy, strukturu a význam platební bilance včetně vyrovnávacích mechanismů, typů měnových kurzů a související makroekonomické teorie zahraničního obchodu. Praktická část se opírá o kvantitativní a komparativní analýzu oficiálních dat centrálních bank, statistických úřadů a mezinárodních institucí. Výsledky ukazují, že zatímco Česká republika vykazovala ve sledovaném období vyšší volatilitu sald, zejména v důsledku vnějších šoků, Německo a Rakousko si udržely stabilní přebytky zejména díky své silné exportní výkonnosti a příjmům z kapitálu. Česká ekonomika se odlišuje strukturou běžného účtu, kde přebytky služeb a zboží částečně kompenzují hluboký deficit prvotních důchodů.
Vedoucí práce: Daniel Dungl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses