Technologické změny a jejich dopad na trh práce v České republice mezi lety 2003–2023 - Petera, Tomáš (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na zhodnocení dopadů vybraných technologických změn na trh práce v České republice v období 2003–2023. Cílem práce je identifikovat, jaké konkrétní technologie jsou implementovány v různých odvětvích, jaká je jejich míra rozšíření a jaký mají vliv na zaměstnanost, dovednosti a investiční chování firem. Výsledky ukazují, že jednotlivé technologie se do trhu práce promítají nerovnoměrně. Digitalizace představuje klíčový předpoklad technologického rozvoje, přičemž nejvíce proniká do větších podniků. Robotizace dominuje ve zpracovatelském průmyslu, aniž by výrazně snižovala zaměstnanost. Umělá inteligence má výrazný růstový potenciál, ale její využití zatím omezuje velikost podniku. Práce rovněž představuje vlastní index rizika automatizace, který odhaluje nejzranitelnější sektory trhu práce. Přínosem práce je propojení statistických dat, sektorových rozdílů a strukturálních souvislostí v rámci technologické transformace trhu práce. Cílem této bakalářské práce je vyhodnotit vliv vybraných technologických změn na trh práce v České republice. Práce se zaměří na identifikaci klíčových technologických trendů, které v posledních desetiletích mohly ovlivnit trh práce, a na vyhodnocení jejich pozitivních i negativních důsledků na trh práce. Autor bude také zkoumat, zda technologie přispívají k růstu produktivity.