Komparace sociálních dávek porodného a pohřebného v Hlavním městě Praze a Jihomoravském kraji v letech 2006 až 2021 - Paříková, Jana; Koten, Marek; Milaniaková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Abstrakt Hlavním cílem této práce je komparace sociálních dávek porodného a pohřebného systému státní sociální podpory České republiky v Hlavním městě Praze a Jihomoravské kraji v letech 2006 až 2021. Díky těmto dvěma, kontrastně proti sobě postaveným, sociálním dávkám vázaným na důležité životní situace jako zrození člověka či jeho odchod práce zkoumá státní podporu v životních situacích, které se mohou týkat každého z nás. Pomocí teoretické části práce jsou stručně objasněny základní poznatky pro zkoumání této problematiky. Předpoklad, že obě dávky dle zákona mají jednotnou právní úpravu, práce potvrdila. Práce také potvrdila předpoklad odborníků, že v oblasti státní sociální podpory České republiky bude docházet ke státním úsporám. Přidanou hodnotou práce je iniciace ke kvalitnímu přivítání nového občana či důstojnému rozloučení se s občanem České republiky mimo jiné i formou spoluúčasti státu prostřednictvím sociálních dávek porodné a pohřebné.
Vedoucí práce: Marek Koten
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses