Analýza vývoje kriminality v Ústeckém kraji v letech 2009–2023 v kontextu hospodářské politiky - Chalupecká, Anna; Kozák, Jan, 1990-; Veselá, Kristýna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá problematikou kriminality v Ústeckém kraji, která dlouhodobě brání socioekonomickém rozvoji. Hlavním cílem je analyzovat vývoj kriminality a souvisejících fenoménů v období let 2009 až 2023 na území Ústeckého kraje. Teoretická část práce poskytuje přehled klíčových pojmů a odborné literatury, která tvoří základní východiska pro zpracování tématu. Práce primárně vychází z přístupu G. S. Beckera, jenž nahlíží na kriminalitu jako na výsledek racionální volby. Praktická část práce je zaměřena na analýzu vývoje trestné činnosti, prevence kriminality, veřejných výdajů a oblasti vězeňství. V závěru práce jsou formulována hospodářsko-politická doporučení, které reflektují zjištěné analytické údaje z praktické části práce a současně zohledňují specifika kraje. Alarmujícím zjištěním praktické části je nesoulad mezi celkovým poklesem trestné činnosti a nárůstem mravnostní kriminality. Za sledované období je zaznamenán růst mravnostní trestné činnosti o 298 trestných činů. Formulovaná doporučení se zaměřují na posílení preventivních opatření v teoretické i praktické rovině a zdůrazňují důležitost investic do modernizace technologického vybavení. Za klíčové zjištění lze považovat vysoký podíl recidivistů na objasněné trestné činnosti, který se dlouhodobě pohybuje kolem 50 %. Zmírněním tohoto problému je posílení terciární prevence prostřednictvím cíleného financování. Zároveň se prokázalo, že navzdory poklesu celkové kriminality téměř o polovinu dochází ke zvyšování výdajů vězeňských zařízení. Tento trend by bylo vhodné zpomalit širším využíváním alternativních trestů u méně závažných deliktů.
Vedoucí práce: Jan Kozák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses