Národohospodářské dopady prvního roku vlády Javiera Mileie v Argentině (2023-2024) - Doležalová, Tereza; Brabec, Petr; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje národohospodářské dopady prvního roku vlády prezidenta Javiera Mileie v Argentině (2023–2024). Zaměřuje se na reformní opatření v oblasti fiskální i měnové politiky, strukturální reformy a rozsáhlou deregulaci. Práce identifikuje hlavní ekonomické výsledky těchto opatření, včetně dosažení primárního přebytku, poklesu míry inflace a snížení veřejných výdajů o desítky procent. Prostřednictvím analýzy makroekonomických ukazatelů, kvalitativního šetření mezi argentinskými občany a syntézy přístupů několika ekonomických škol práce poskytuje komplexní pohled na důsledky takzvané šokové terapie v podmínkách hospodářské krize. Přidanou hodnotou práce je propojení teoretického rámce se současnou hospodářskou realitou Argentiny a vlastní interpretace vývoje z hlediska různých ekonomických teorií. Originalitu přináší zejména kvalitativní výzkum, který zachycuje postoje a zkušenosti obyvatel napříč příjmovými a věkovými skupinami. Výsledky obohacují dosavadní poznání o dopadech radikálních hospodářských reforem ve vysoce zadlužené zemi a poskytují inspiraci pro další aplikaci reforem v zemích s obdobnými strukturálními problémy.
Vedoucí práce: Petr Brabec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses