Zahraniční obchod ČLR v kontextu procesu otevírání čínské ekonomiky (1979–2001) - Kšica, Marek; Skřivan, Aleš, 1973-; Strejčková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce analyzuje zahraniční obchod Čínské lidové republiky v kontextu ekonomických reforem a procesu otevírání její ekonomiky v období 1979-2001. Cílem práce je zmapovat, jak se měnila zahraniční obchodní politika od zahájení reforem až po vstup ČLR do WTO. Práce se zaměřuje na vývoj hlavních exportních a importních destinací, změny v objemu a struktuře zahraničního obchodu a význam speciálních ekonomických zón při podpoře zahraničního obchodu a přitahování zahraničního kapitálu. V rámci výzkumu byly použity metody srovnávání pro analýzu rozdílů v obchodní politice před a po reformách, vztahová analýza k posouzení vlivu liberalizace na růst HDP a příliv zahraničních investic, a metoda přímého sběru dat z historických a statistických pramenů. Zjištěno bylo, že reformy a liberalizace obchodu měly zásadní vliv na růst čínské ekonomiky, přičemž největší efekt mělo právě založení speciálních ekonomických zón a vstup do WTO. Analýza rovněž ukázala změnu struktury čínského zahraničního obchodu, kdy došlo k výraznému posunu od dovozu základních surovin k technologicky náročným výrobkům, což odráží postupnou modernizaci a industrializaci země. Dále byl identifikován významný příliv zahraničního kapitálu, který umožnil rozvoj průmyslové infrastruktury a podpořil konkurenceschopnost čínských exportérů. Přidanou hodnotou práce je vytvoření různých grafů ukazujících výsledky politiky a spojení nebo vytvoření tabulek z různých zdrojů do jednoho celku, jejich zasazení do kontextu a vytvoření komplexního obrazu vývoje zahraničního obchodu Číny. Další přidanou hodnotou je studie provincie Kuang-tung a demonstrovaní na ní vlivu speciálních ekonomických zón na lokální růst. Studie rovněž přispívá k pochopení širších ekonomických dopadů čínských refo
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses