Analýza trhu práce profesionálních sportovců v letech 2005-2024 v České republice se zaměřením na fenomén superstar v tenise - Jančík, Jakub (2025)
Bakalářská práce se zabývá finanční analýzou výchovy tenisové superstar v českém prostředí v období let 2005 až 2024. Cílem práce je zjistit výši nákladů spojených s dlouhodobou sportovní přípravou, účastí na turnajích a dalšími výdaji, které je třeba vynaložit v průběhu kariérního vývoje mladého hráče usilujícího o profesionální mužskou úroveň. Teoretická část představuje klíčové pojmy jako fenomén superstar, teorie lidského kapitálu a specifika trhu práce profesionálních sportovců. Empirická část vychází z rozhovorů a reálně dostupných údajů, jako jsou ceníky tenisových klubů, náklady na ubytování, dopravu a turnajové startovné. Sestavuje detailní přehled výdajů podle jednotlivých věkových kategorií, který je sestavený z reálných kariér nadějných hráčů, z České republiky. Výsledky ukazují, že celkové náklady na výchovu jednoho hráče mohou přesáhnout 4,5 milionů Kč, přičemž největší podíl tvoří náklady na tréninky, následované výdaji na cestování a startovné. Všechny provedené analýzy byly provedeny ve stálých cenám, částky nebyly diskontovány. Práce zároveň upozorňuje na vysoké finanční nároky, které sportovní dráha přináší a které je nutné systematicky plánovat a zajišťovat po celou dobu hráčova vývoje.