Konkurenceschopnost automobilového průmyslu v České republice v kontextu udržitelné ekonomiky a rostoucích environmentálních požadavků k roku 2024. - Kubas, Michal; Nevosadová, Květa; Klement, Josef, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá dopady rostoucích environmentálních požadavků na konkurenceschopnost automobilového průmyslu v České republice. Hlavní otázkou je, jestli tyto změny oslabují postavení firem, nebo je naopak nutí inovovat a posilují jejich pozici na trhu. Práce kombinuje teoretické poznatky s praktickými daty, převážně z let 2014-2024. Z analýzy dat vyplývá, že i když ekologická pravidla znamenají pro firmy nové náklady, český automobilový sektor se s nimi dokáže poměrně dobře vypořádat hlavně díky inovacím, investicím do vývoje a výzkumu a přechodu k čistším technologiím. Protože stejné podmínky platí i pro další výrobce v EU, zůstává konkurenceschopnost České republiky poměrně vyrovnaná. Například podíl elektrických vozidel na celkovém exportu z ČR se mezi lety 2020 a 2023 více než zdvojnásobil. Zelená dohoda navíc přináší i nové obchodní příležitosti, kterých české firmy mohou využívat. Hypotéza, že rostoucí environmentální požadavky negativně ovlivňují konkurenceschopnost, byla na základě provedené analýzy falzifikována. Přesto je třeba zdůraznit, že regulační tlak s sebou nese i určitá rizika, například vyšší nároky na veřejné rozpočty nebo možné ztráty pracovních míst. Přidanou hodnotou této práce je spojení teorie s aktuálními daty z výročních zpráv a statistik a formulace konkrétních doporučení pro hospodářskou politiku.
Vedoucí práce: Květa Nevosadová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses