Role zdravotních pojišťoven v oblasti duševního zdraví na území ČR : Analýza dostupnosti a financování péče na příkladu VZP v letech 2019-2024 - Kozák, Michal; Nevosadová, Květa; Mičáň, Alex; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářské práce analyzuje působení VZP v oblasti duševního zdraví. Výsledkem tohoto cíle je fakt, že VZP vynakládá nejvíce nákladů ze všech zdravotních pojišťoven do duševní péče. Její výdaje nadále do této oblasti rostou a růst zaznamenávají i ostatní zdravotní pojišťovny. Přibližně polovinu celkového počtu duševně onemocnělých má VZP jako své pojištěnce, přesto VZP nealokuje přiměřený objem svých výdajů na duševní péči. VZP je první pojišťovnou, která zavedla příspěvek na podporu duševního zdraví. Prevence je relativně novým nástrojem podpory zdraví, který ušetří naší společnosti náklady a zvýší společenský blahobyt. Zdravotní pojišťovny mají nepostradatelné místo a význam v oblasti duševního zdraví, protože jsou hlavním zdrojem financí v tomto systému a tvoří zde 75 % financí, čímž udržují stávající systém v chodu. Pojišťovny alokují minimum svých zdrojů do oblasti prevence duševního zdraví, a proto zde není prostor pro větší diferenciaci produktu a zároveň je prevence duševního zdraví nově aplikovaným nástrojem podpory zdraví v této oblasti. Na základě těchto dvou předpokladů je formulována hypotéza, že zdravotní pojišťovny mezi sebou nemají konkurenční rozdíly v nabízených příspěvcích na prevenci duševního zdraví. Hypotéza je na základě analytického zjištění ve vzájemné komparaci zdravotních pojišťoven falzifikována, protože se zdravotní pojišťovny diferencují konkurenčně v ceně, kvalitě a v dostupnosti produktu. Dalším zjištěním práce je, že systém duševního zdraví je dlouhodobě podfinancován. Zejména stát se jeví jako problematický subjekt, který zanedbává svou roli aktéra zdravotní politiky v této oblasti, což v konečném důsledku může mít negativní vliv na všechny subjekty v systému.
Vedoucí práce: Květa Nevosadová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses