Železniční doprava jako ekologická alternativa k automobilové dopravě v ČR : ekonomické a sociální přínosy v roce 2023 - Chňoupek, Šimon; Nevosadová, Květa; Veselá, Kristýna; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu dopravních sektorů z pohledu environmentální ekonomie, externalit a monopolu, přičemž klade zvláštní důraz na komparaci železniční a silniční dopravy a jejich vliv na životní prostředí. V teoretické části jsou definovány klíčové pojmy udržitelného rozvoje, externalit a jejich řešení prostřednictvím emisních povolenek a regulačních nástrojů. Praktická část se soustředí na analýzu klíčových dokumentů Evropské unie, jako jsou European Green Deal a balíček Fit for 55, které představují zásadní rámce pro dekarbonizaci dopravy. Dále porovnává ekologické a ekonomické aspekty železniční a automobilové dopravy například produkci emisí CO2, kde automobilová doprava v ČR v roce 2023 generovala 20 489 tis. tun CO2, zatímco železniční doprava pouze 203 tis. tun CO2. V neposlední řadě porovnává hledisko nehodovosti, kde automobilová doprava s více než 20 000 nehodami za rok 2023 také převyšuje železniční dopravu s pouhými 94 nehodami. Na základě dotazníkového šetření je zjištěno, že ačkoli respondenti vnímají železniční dopravu jako ekologičtější, volba dopravního prostředku je často ovlivněna jinými faktory, zejména dostupností a flexibilitou. Na základě výzkumu lze konstatovat, že hypotéza, zda železniční doprava představuje ekologicky šetrnější alternativu k automobilové dopravě je verifikována. Závěry práce ukazují, že podpora rozvoje železniční infrastruktury a investice do modernizace vozového parku mohou přispět k efektivnějšímu snížení emisí a zvýšení bezpečnosti dopravy. Práce přináší i originální národohospodářská doporučení, která kombinují ekonomické a environmentální aspekty.
Vedoucí práce: Květa Nevosadová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses