Analýza předčasných důchodů dle příjmových skupin obyvatelstva v roce 2025 v České republice - Hůlková, Sára; Milaniaková, Lucie; Pekárek, Štěpán; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se věnuje tématu předčasných důchodů a jejím cílem je zanalyzovat tyto důchody podle příjmových skupin obyvatelstva za rok 2025 v České republice. Téma je aktuální vzhledem k rostoucímu počtu osob, které odcházejí do penze před dosažením zákonného věku, často bez dostatečných úspor. Předčasný odchod do penze má přímé dopady na životní úroveň jednotlivců i na celkové zatížení důchodového systému. Zkoumání této problematiky je proto zásadní pro pochopení nerovností mezi příjmovými skupinami a pro vytváření efektivních opatření v rámci důchodové politiky. Teoretická část přibližuje klíčové pojmy důchodového systému a rámec sociální politiky, čímž vytváří nezbytný základ pro pochopení části praktické. Zdůrazňuje význam sociálního zabezpečení v kontextu stárnutí populace a rostoucího počtu penzistů. Dále popisuje principy penzijních systémů, jejich rozdělení podle míry solidarity a způsobu financování. Praktická část se zaměřuje na český důchodový systém, jeho vývoj i současné nastavení. Dále se věnuje analýze předčasných důchodů podle příjmových skupin obyvatelstva. Z této analýzy vyplývá, že jednotlivci ve většině příjmových skupin odchodem do předčasného důchodu tratí oproti řádným penzistům jak měsíčně, tak i za celou předpokládanou dobu strávenou v penzi. Zároveň je viditelná důležitost posledních tří valorizací u předčasného důchodce, díky kterým výrazně sníží výhodu penzisty řádného. Pokud se daný jedinec nedožije předpokládané doby dožití, ztratí tak odchodem do předčasného důchodu mnohem více. Též se na základě dat ukazuje, že do předčasných důchodů nejvíce odcházejí podprůměrně příjmoví, kteří si nejsou schopni během svého ekonomicky aktivního života spořit na penzi.
Vedoucí práce: Lucie Milaniaková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses