Hlas umělé inteligence v audiovizuální tvorbě - Jančíková, Barbora; Hanzlík, Jan, 1979-; Zelený, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem umělé inteligence (AI) na český dabing a zkoumá, jakým způsobem její rozmach proměňuje proces dabingové tvorby. Cílem práce je zhodnotit, jak profesionální dabéři a experti z oboru vnímají nástup AI v dabingové tvorbě, a to jak z hlediska jejího vlivu na kvalitu výsledného produktu, tak i z pohledu dopadu na profesní uplatnění hlasových herců. Teoretická část představuje historický vývoj dabingu, jeho současné parametry, principy hlasového herectví, technologické základy AI a její právní dopady. Praktická část je tvořena dvěma výzkumy – sérií hloubkových rozhovorů s dabéry, kteří měli osobní zkušenost s AI dabingem, a komparativní analýzou tří zvukových nahrávek (profesionální, amatérský a AI hlas). Výsledky ukazují, že současná podoba AI zatím není schopna nahradit lidský projev zejména kvůli nedostatečné emoční hloubce hlasového výrazu. Práce přináší ucelený pohled na výzvy a limity využití AI v dabingovém prostředí a přispívá k diskuzi o budoucnosti tvůrčích profesí v době technologické transformace.
Vedoucí práce: Jan Hanzlík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses