Vývoj cen nemovitostí v postcovidové době v evropských zemích - Egorov Kopylova, Zhanna; Krejčová, Nikola, 1974-; Venhoda, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tato bakalářská práce analyzuje vývoj cen nemovitostí ve vybraných evropských zemích v postpandemickém období 2020-2024. Hlavním cílem je vyhodnotit vývoj cen nemovitostí ve vybraných zemích, přičemž budou zohledněny země s regulovaným a neregulovaným nájemným. Dalším cílem je identifikovat klíčové makroekonomické faktory ovlivňující vývoj cen nemovitostí. Konkrétně se analýza zaměřuje na Českou republiku, Polsko, Francii a Německo, kde Francie a Německo představují trhy s regulovanými cenami. Práce využívá ekonometrický přístup založený na panelových datech a modelech typu Least Squares Dummy Variable s robustními odhady. Výsledky ukazují, že inflace a úrokové sazby představují nejvýznamnější faktory ovlivňující cenový vývoj, přičemž jejich dopad se liší podle míry tržní regulace. Nejsilnější efekt úrokové sazby je zaznamenán v Německu, zatímco v Polsku dochází vlivem státní podpory k opačnému efektu. Přidanou hodnotu práce představuje empirické srovnání čtyř zemí včetně zachycení interakcí mezi makroekonomickými faktory. Výsledky přispívají k hlubšímu pochopení vztahů na trhu s nemovitostmi a představují relevantní podklad pro tvorbu bytové politiky.
Vedoucí práce: Nikola Magdalena Taylor
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses