Ekonomická transformace a její dopad na československý/český zbrojní průmysl v letech 1989–2000 - Soucha, Ondřej; Strejčková, Tereza; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce analyzuje klíčové transformační procesy, které po roce 1989 ovlivnily zbrojní průmysl v Československu a následně České republice. Zaměřuje se na privatizaci, restrukturalizaci a proměnu obranné politiky v kontextu přechodu od centrálně plánovaného hospodářství k tržní ekonomice. Sleduje dopady těchto změn na vlastnickou strukturu podniků, zaměstnanost, produkci a zahraniční obchod. Transformace je ilustrována na příkladu podniků Aero Vodochody, Sellier & Bellot a Tatra Kopřivnice, které reprezentují odlišné přístupy k transformaci. Výzkum ukazuje, že ekonomická transformace měla na zbrojní průmysl převážně negativní dopad, zejména v podobě rozpadu tradičních trhů, poklesu výroby i zaměstnanosti. Práce poskytuje propojení makroekonomického kontextu s konkrétními podniky a zhodnocení toho, jak různé transformační strategie ovlivnily jejich další vývoj.
Vedoucí práce: Tereza Strejčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses