Ekonomické a sociální dopady měnové reformy v roce 1953 v Československu - Kešnerová, Lucie (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá ekonomickými a sociálními důsledky měnové reformy, která proběhla v Československu v roce 1953. Cílem práce je ověřit hypotézu, že měnová reforma měla převážně negativní ekonomické a sociální dopady, vedla k poklesu životní úrovně a nezajistila stabilizaci ekonomiky, jak se původně zamýšlelo. Z výsledků vyplývá, že hlavním důsledkem reformy bylo výrazné snížení životní úrovně obyvatel, zejména důchodců a bezdětných rodin. Reforma zároveň nepřispěla ke stabilizaci ekonomiky v očekávané míře. Práce poskytuje ucelený pohled na měnovou reformu, která představovala významný zásah do československého hospodářství v době budování komunistického režimu.