Komparativní analýza vlivu kohezní politiky EU na financování inkluzivního vzdělávání v České republice v období 2014-2020 a 2021-2027 - Procházková, Kateřina (2025)
Bakalářská práce se zabývá komparativní analýzou vlivu kohezní politiky Evropské unie na financování inkluzivního vzdělávání v České republice v programových obdobích 2014–2020 a 2021–2027. Cílem práce bylo identifikovat klíčové rozdíly v přístupech a alokaci finančních prostředků, s důrazem na inkluzivní vzdělávací politiku podporovanou z operačních programů „Výzkum, vývoj a vzdělávání“ (OP VVV) a „Jan Amos Komenský“ (OP JAK). Práce nabízí přehled změn ve financování, prioritách a implementačních nástrojích a přispívá k hlubšímu porozumění vývoji evropské podpory inkluze ve vzdělávání. Zásadním přínosem této práce je detailní porovnání konkrétních výzev realizovaných v prvních třech letech obou obdobích. Analýza propojuje teoretická východiska kohezní politiky s jejich praktickým uplatněním v oblasti vzdělávání a zasazuje je do kontextu ekonomických teorií růstu a lidského kapitálu. Výzkum prokázal rostoucí význam inkluzivního vzdělávání v rámci evropských strukturálních fondů, přičemž období 2021–2027 vykazuje vyšší míru strategického zaměření i finanční podpory ve srovnání s předchozím obdobím.