Hospodářské důsledky odlišného přístupu k Marshallovu plánu v Československu a ve Velké Británii - Kerda, Matyáš (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá hospodářskými důsledky odlišného přístupu Československa a Velké Británie k Marshallovu plánu po druhé světové válce. Na základě komparativní analýzy vybraných makroekonomických ukazatelů, jako jsou HDP, průmyslová produkce, zahraniční obchod, inflace a míra nezaměstnanosti, práce ukazuje, že přijetí americké pomoci vedlo ve Velké Británii k hospodářské stabilizaci, modernizaci průmyslu a růstu životní úrovně. Naopak Československo, které plán pod nátlakem Sovětského svazu odmítá, se dostává do ekonomické izolace, zaostává v technologické modernizaci a stává se součástí sovětského bloku, což negativně ovlivňuje jeho dlouhodobý hospodářský vývoj. Přínos práce spočívá v propojení hospodářské a politické analýzy s důrazem na důsledky klíčového geopolitického rozhodnutí. Autor využívá kombinaci dostupných dat a odborné literatury a nabízí ucelený pohled na strukturální proměny obou ekonomik v kontextu studené války. Originalita práce spočívá ve srovnání dvou protikladných modelů poválečného hospodářského vývoje a v identifikaci klíčových faktorů, které vedou ke zcela odlišnému ekonomickému směřování obou zemí.