Analýza a hodnocení dopadů deregulačních opatření na vybraná odvětví americké ekonomiky v období vlády prezidenta Reagana - Hromádka, Matěj; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat a vyhodnotit dopady jednotlivých deregulačních opatření na vybraná odvětví americké ekonomiky v 80. letech 20. století, tedy za vlády prezidenta Ronalda Reagana. Konkrétně jsou zkoumány deregulace v energetice, filmovém průmyslu, železniční dopravě a ve finančních institucích. Na základě provedené analýzy dopadů těchto deregulačních opatření je možné tvrdit, že deregulace přispěly k růstu železniční dopravy, filmového průmyslu a energetiky, což potvrzuje hlavní hypotézu práce: deregulace vybraných odvětví americké ekonomiky v 80. letech 20. století za vlády prezidenta Reagana napomohly růstu deregulovaných odvětví. Hypotéza ve znění deregulace vybraných odvětví americké ekonomiky v 80. letech 20. století za vlády prezidenta Reagana napomohly růstu deregulovaných odvětví, není možná potvrdit pouze v případě odvětví finančních institucí, v rámci kterého k očekávanému růstu nedošlo. V práci jsou rovněž představeny odpovědi na následující dílčí výzkumné otázky: Byla deregulační opatření v době Reaganovy administrativy zcela nová, nebo navazovala na politiku předchozí administrativy prezidenta Cartera? Které odvětví zaznamenalo nejvyšší růst po zavedení deregulačních opatření? A jaký vliv měly deregulace na spotřebitele? Výsledky ukazují, že část deregulačních opatření byla připravena již za prezidenta Cartera, přičemž Reaganova administrativa na ně navázala a dále je rozšířila. Největší růst po zavedení deregulací zaznamenala železniční doprava, kde došlo k výraznému zlepšení efektivity, finanční stability a rozvoje infrastruktury. Vliv deregulačních opatření na spotřebitele se lišil – zatímco v železniční dopravě a filmovém průmyslu byly dopady převážně pozitivní, ve finančním sektoru byly vnímány spíše negativně.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses