Komparace přístupů Spojených států amerických a Švédska ke zdravotnictví k roku 2024 a možná inspirace pro Českou republiku - Schejbal, Karel; Koten, Marek; Rotschedl, Jiří, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se věnuje komparaci přístupů ke zdravotní péči ve Spojených státech amerických (USA) a ve Švédsku k roku 2024. Hlavním cílem práce je porovnání zdravotních systémů obou zmíněných zemí. Na konci práce jsou nastíněny možné prvky pro inspiraci těmito systémy pro Českou republiku. V teoretické části jsou shrnuty základní pojmy týkající se problematiky zdravotnictví a charakteristika jednotlivých zdravotních systémů. V praktické části jsou poté zahrnuty a podrobněji rozebrány už jen konkrétní zdravotní systémy USA a Švédska. Práce shrnuje komparaci vybraných ukazatelů, jako jsou výdaje na zdravotnictví, zdroje financování a role zdravotních pojišťoven. Ze zjištěných informací vyplývá, že Švédsko se opírá o stabilnější a rovnocennější přístup ke zdravotní péči, zatímco v USA dochází k problémům s dostupností a krytí zdravotní péče pro všechny občany. Česká republika by se těmito systémy mohla inspirovat lepší decentralizací zdravotní péče a zajištěním rovnějšího přístupu pro své obyvatele.
Vedoucí práce: Marek Koten
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses