Možné alternativy k současným formám peněz - Bárta, David (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá možnými alternativami, konkrétně v podobě Bitcoinu, stablecoinů a CBDC, k současným formám státních peněz. Účelem práce je, aby čtenář porozuměl penězům a alternativám, které v současnosti existují, jelikož si myslím, že např. Bitcoin je stále většinou lidí ne zcela pochopen. První část práce se zaměřuje na popsání hlavních funkcí a vlastností peněz a v neposlední řadě také na vybrané problémy současných státních peněz. Druhá část práce se soustředí na hlavní téma – popsání a vysvětlení výše zmíněných alternativ, jejich historie, technologických základů, druhů a současných projektů. Třetí, praktická část, se zabývá jednak porovnáním alternativ se současnými formami peněz a finančním systémem z hlediska jejich funkcí a vlastností, a taktéž srovnáním vybraných výhod, nevýhod, omezení a rizik. Vlastním přínosem autora práce je poslední praktická část, ve které je přehledné srovnání alternativ se současnými penězi a finančním systémem. Cílem mé práce je, aby čtenář pochopil peníze a dnešní alternativy k současným formám peněz.