Predikce vývoje energetického sektoru - Jelínek, Vojtěch; Chrobok, Viktor; Konopásek, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá predikcí vývoje výroby elektrické energie v České republice s výhledem do roku 2033, v kontextu plánovaného ukončení využívání uhlí. V práci jsou použita historická data Eurostatu o produkci elektřiny dle jednotlivých paliv, která jsou následně analyzována pomocí statistických metod časových řad – konkrétně modely ARIMA a exponenciální vyhlazování. Predikce vycházejí z předpokladů stanovených Vnitrostátním plánem České republiky v oblasti energetiky a klimatu a reflektují změny v energetickém mixu, včetně růstu podílu obnovitelných zdrojů a zemního plynu. Výsledkem práce jsou kvantitativní odhady výroby elektřiny v jednotlivých kategoriích zdrojů energie v roce 2033 a jejich očekávaný dopad na celkový systém výroby. Z výsledků je zároveň patrný výrazný pokles v hrubé výrobě elektrické energie v České republice.
Vedoucí práce: Viktor Chrobok
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data analytics [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses