Analýza úmrtnosti v regionech ČR - Ottová, Tereza (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou úmrtnosti napříč okresy České republiky. Snaží se na základě dat získaných z Českého statistického úřadu sestavit úmrtnostní potenciál, který má sloužit k porovnávání a jako model, ke kterému bychom jako populace měli směřovat. Zároveň je zde provedena analýza okresů s nejnižšími pravděpodobnostmi úmrtí. Na základě těchto výpočtů jsou sestavené úmrtnostní tabulky modelové populace, které se pak porovnávají se skutečnou nadějí dožití jednotlivých okresů pomocí dekompozice a shlukové analýzy. Mezi okresy s nejpříznivějšími výsledky z hlediska pravděpodobnosti úmrtí patří Hodonín, hl. město Praha, Hradec Králové a Brno-město pro ženy, pro muže pak Praha-západ, Hradec Králové a hl. město Praha. Mezi nejhůře hodnocené patří Jeseník, Sokolov a Most u žen, u mužů pak Jeseník, Karviná a Most. Z pohledu srovnání naděje dožití pomocí dekompozice je na tom nejlépe Jihomoravský a Královehradecký kraj, na druhé straně škály je severozápadní část Čech a Moravskoslezský kraj.