Mužská nadúmrtnost v nejnižším věku - Hošek, Simon (2025)
Tato práce se zabývá analýzou rozdílu úmrtnosti mezi pohlavími v nejnižší věkové kategorii 0-4 let v letech 2018-2022 ve všech evropských státech. V první části se věnuje teoretickému vymezení příčin chlapecké nadúmrtnosti a popisu současného poznaní opírajícího se o podklady z již existujících studií a vědeckých prací. S využitím ukazatelů poměrů pohlavně specifických úmrtností byla prokázána chlapecká nadúmrtnost ve všech věkových kategoriích ve všech státech. Práce také využívá členění Evropy dle metodiky EuroVoc a zhodnocuje jednotlivé regionální tendence. Nejvyšší hodnotu poměru úmrtností registruje region střední a východní Evropy ve dvou ze tří věkových kategorií. Součástí práce je taktéž využití Arriagovy dekompozice rozdílu v očekávané délce života při narození mezi pohlavími. Nejvyšší absolutní příspěvek věkové kategorie 0-4 let do rozdílu očekávané délky života mezi pohlavími byl zaznamenán v regionu střední a východní Evropy a nejvyšší relativní příspěvek pak v regionu jižní Evropy. Závěrečná část této práce využívá ukazatelů korelační analýzy. Ačkoli síla vztahu byla poměrně slabá, tak byl registrován negativní lineární vztah s průměrným reálným HDP na osobu a také s průměrným věkem matky. Střední síla pozitivního vztahu byla pak registrována ve vztahu s bývalým geopolitickým rozložením. Hodnota point-biseriálního korelačního koeficientu pro dané věkové skupiny se pohybovala v rozmezí <0,471; 0,625>.