Mužská nadúmrtnost v nejnižším věku - Hošek, Simon; Mazouch, Petr, 1981-; Fiala, Tomáš, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato práce se zabývá analýzou rozdílu úmrtnosti mezi pohlavími v nejnižší věkové kategorii 0-4 let v letech 2018-2022 ve všech evropských státech. V první části se věnuje teoretickému vymezení příčin chlapecké nadúmrtnosti a popisu současného poznaní opírajícího se o podklady z již existujících studií a vědeckých prací. S využitím ukazatelů poměrů pohlavně specifických úmrtností byla prokázána chlapecká nadúmrtnost ve všech věkových kategoriích ve všech státech. Práce také využívá členění Evropy dle metodiky EuroVoc a zhodnocuje jednotlivé regionální tendence. Nejvyšší hodnotu poměru úmrtností registruje region střední a východní Evropy ve dvou ze tří věkových kategorií. Součástí práce je taktéž využití Arriagovy dekompozice rozdílu v očekávané délce života při narození mezi pohlavími. Nejvyšší absolutní příspěvek věkové kategorie 0-4 let do rozdílu očekávané délky života mezi pohlavími byl zaznamenán v regionu střední a východní Evropy a nejvyšší relativní příspěvek pak v regionu jižní Evropy. Závěrečná část této práce využívá ukazatelů korelační analýzy. Ačkoli síla vztahu byla poměrně slabá, tak byl registrován negativní lineární vztah s průměrným reálným HDP na osobu a také s průměrným věkem matky. Střední síla pozitivního vztahu byla pak registrována ve vztahu s bývalým geopolitickým rozložením. Hodnota point-biseriálního korelačního koeficientu pro dané věkové skupiny se pohybovala v rozmezí <0,471; 0,625>.
Vedoucí práce: Petr Mazouch
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses