Možnosti využití fotovoltaiky na železniční infrastruktuře - Trnka, Michal (2025)
Tato diplomová práce se zabývá hodnocením vhodnosti implementace solárních panelů do železniční infrastruktury s využitím vícekriteriálního rozhodovacího modelu. Cílem práce je identifikovat a porovnat různé možnosti využití fotovoltaických systémů v prostředí železnice – konkrétněji střechy drážních budov, střechy vlaků, hlukové bariéry, světelná návěstidla, solární tunel a solární pražce. Metodologicky je aplikována Saatyho metoda, která umožňuje strukturované rozhodování na základě předem definovaných kritérií, jako jsou investiční a provozní náklady, výkon a efektivita panelů, technologická proveditelnost a kompatibilita se stávající infrastrukturou. Výsledkem práce je kvantitativní vyhodnocení jednotlivých variant využití solární energie na železnici dle použité metody vícekriteriálního rozhodování.