Zelená dohoda pro Evropu - ekonomická příležitost, nebo hrozba pro energetický sektor ČR v období 2025 – 2030? : - Nodžák, Dominik (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou ekonomických přínosů a rizik Zelené dohody pro Evropu (European Green Deal) se zaměřením na dopady na český energetický sektor v období let 2025–2030. Teoretická část shrnuje hlavní ekonomické přístupy k udržitelnosti a představuje institucionální rámec klimatické politiky Evropské unie. Praktická část se zaměřuje na transformační proces v české energetice, zejména z hlediska investic do obnovitelných zdrojů energie, dopadů na zaměstnanost, strukturálních výzev a geopolitických rizik. Pomocí SWOT analýzy, scénářů vývoje a mezinárodního srovnání práce hodnotí, zda přínosy Zelené dohody převažují nad jejími náklady. Výsledky ukazují, že při správném nastavení podpůrných politik a koordinaci mezi veřejným a soukromým sektorem může být Zelená dohoda ekonomicky přínosná i pro průmyslově orientovanou zemi, jako je Česká republika.