Analýza a návrh řešení business intelligence pro společnost Dallmayr - Knap, Ondřej; Fortinová, Jana; Pour, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
V bakalářské práci se autor zabývá analýzou a návrhem řešení Business Intelligence pro firmu Dallmayr Vending & Office, k.s. Hlavním cílem práce je navrhnout ekonomický a analytický model sloužící k optimalizace tras pro snížení nákladů a zrychlení procesů v jedné konkrétní firmě Dallmayr Vending & Office. To z dlouhodobého hlediska povede k automatizaci a modernizaci celé firmy. V práci se zaměřím na aktuální stav využívání Business Intelligence v Dallmayr Vending & Office, k.s., které se nachází v počáteční fázi a stále vyžaduje mnoho manuálních nebo outsourcovaných procesů. Na základě analýzy dostupných informací – osobní zkušenost, rozhovory s vedením, zaměstnanci firmy – autor navrhl řešení, které umožní efektivnější plánování tras, snížení provozních nákladů a lepší využití pracovní síly. V rámci metodiky autor použil především kvalitativní analytické přístupy, konkrétně pozorování, polostrukturované rozhovory se zaměstnanci a vedením, analýzu procesů a srovnání se standardními postupy optimalizace tras v oblasti logistiky. Dále autor využil principy Business Intelligence, jako jsou návrh datového skladu, ETL procesy a dashboardová vizualizace. Díky těmto nástrojů, autor identifikoval hlavní problémové oblasti a navrhl doporučení pro další kroky. Výstupem práce je obecný koncept BI řešení s určitými konkrétními kroky pro jeho implementaci. Přínosem je snížení nákladů firmy a času, který musí dopravci strávit na cestách.
Vedoucí práce: Jana Fortinová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses