Analýza rizik gastronomicky zaměřených startupů na investiční crowdfundingové platformě Fundlift - Pavlovská, Klára; Svobodová, Ivana, 1969-; Špaček, Miroslav, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá analýzou rizik, kterým čelí gastronomicky zaměřené startupy při získávání financování prostřednictvím investiční crowdfundingové platformy Fundlift. Cílem práce je identifikovat hlavní kategorie rizik, popsat jejich specifika v kontextu crowdfundingu, zjistit, která rizika se objevují nejčastěji a navrhnout doporučení pro podnikatele, kteří plánují tuto formu financování využít. Teoretická část vymezuje základní pojmy spojené s crowdfundingem, startupovým prostředím a riziky. Praktická část vychází z kvalitativního výzkumu realizovaného formou polostrukturovaných rozhovorů se třemi klíčovými odborníky působícími v rámci platformy Fundlift. Na základě analýzy jejich výpovědí byla rizika rozdělena do pěti hlavních kategorií: regulatorní, marketingová a komunikační, investorská, tržní a výkonnostní. Výsledky ukazují, že nejčastějšími problémy startupů jsou nereálná očekávání, nedostatečná transparentnost, slabá komunikace a nepřipravenost na konkurenční prostředí. Úspěšné kampaně se naopak vyznačují realistickým byznys plánem, zkušeným vedením, osobní angažovaností zakladatelů a příběhem. Práce zároveň zohledňuje vývoj platformy Fundlift v letech 2016–2022 a identifikuje klíčové makroekonomické faktory, které ovlivnily úspěšnost kampaní. Výsledky bakalářské práce mohou sloužit jako praktický návod pro gastronomické startupy a přispět k efektivnějšímu využívání investičního crowdfundingu v České republice.
Vedoucí práce: Ivana Svobodová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses