Analýza herních metrik a výkonnosti hráčů v Ultimate Frisbee s využitím statistických metod - Pipek, Štěpán; Danko, Jakub; Löster, Tomáš, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou herních metrik a výkonnosti hráčů v ultimate frisbee s využitím statistických metod. V první části je pomocí analýzy rozptylu a následných post-hoc testů zkoumána existence regionálních rozdílů ve výkonnostních ukazatelích týmů napříč ligou UFA. Následně je provedena shluková analýza (metoda k-means) pro klasifikaci hráčů do skupin na základě herního stylu a výkonnosti. Ve finální části práce je vytvořen predikční model výsledků zápasů pomocí logistické regrese, který na základě rozdílů týmových statistik z předchozích zápasů odhaduje pravděpodobnost výhry domácího týmu. Model dosáhl přesnosti 73 % na testovacích datech a podobně úspěšně predikoval i reálné zápasy z úvodu sezóny 2025. Výsledky ukazují, že statistické metody mohou efektivně přispět k hlubšímu porozumění dynamiky hry, hodnocení hráčů i predikci sportovních výsledků.
Vedoucí práce: Jakub Danko
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: datové analýzy a modelování [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses