Hodnocení energetického a ekologického plánu Nizozemí v roce 2020-2024 - Rybák, Adam; Ehler, Tomáš, 1981-; Ševčíková, Michaela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Tématem této bakalářské práce je hodnocení energetické a ekologické strategie Nizozemska v letech 2020–2024 se zaměřením na dekarbonizaci, rozvoj obnovitelných zdrojů a změny v sektoru průmyslu a domácností. Úvodní kapitoly vysvětlují klíčové pojmy, historický kontext a klimatické závazky Evropské unie. Popsán je také ekonomický trojúhelník a principy cenotvorby v rámci EU. Práce ověřuje dvě hypotézy: H1 Nizozemská energetická politika vedla ke snížení emisí, ale zároveň ke zvýšení cen energií, a H2 výstavba OZE proběhla v souladu s cíli NECP. V praktické části je analyzován vývoj emisí, podíl obnovitelných zdrojů a naplňování národního klimaticko-energetického plánu. Následuje komparativní analýza s vybranými evropskými a mimoevropskými zeměmi, včetně srovnání cen energií. Práce rovněž obsahuje SWOT analýzu a krátkou prognózu vývoje po roce 2024. Práce první hypotézu potvrdila i přes určitou neefektivitu a druhá hypotéza byla taktéž potvrzena, ale se strukturální kritikou.
Vedoucí práce: Tomáš Ehler
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses