Informační gramotnost věkové kategorie 50+ - Kosová, Barbora; Maršálek, Karel; Sigmund, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku informační gramotnosti věkové kategorie 50+ v České republice. Hlavním cílem této práce je zanalyzovat úroveň informační gramotnosti populace starší 50 let na území České republiky a následně navrhnout konkrétní strategie pro zlepšení schopnosti této skupiny pracovat s informacemi a orientovat se v digitálním prostředí. Praktická část práce vychází z kvalitativní metody interpretativní fenomenologické analýzy (IPA) a opírá se o rozhovory s pěti respondenty různého věku a vzdělání. Z výsledků vyplývá, že informační gramotnost této skupiny je formovaná kombinací pragmatického přístupu k technologiím, důvěrou v tradiční média, omezenou digitální sebejistotou a významnou rolí rodiny, zejména při ochraně před manipulativním obsahem, podvody a pokusy o získání citlivých údajů. Přestože respondenti čelí řadě technických, jazykových i motivačních bariér, ukazuje se, že s vhodnou podporou a přístupem lze jejich informační gramotnost zvyšovat. Na základě zjištěných poznatků jsou formulována konkrétní doporučení, která mohou sloužit jako podklad pro vzdělávací aktivity nebo osvětové kampaně zaměřené na informační gramotnost starší populace.
Vedoucí práce: Karel Maršálek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační média a služby [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses