Využití AI na virtuálním dvojčeti v SCM - Blažek, Václav (2025)
Tato práce se zabývá možnostmi propojení umělé inteligence (AI) a virtuálního dvojčete v oblasti řízení dodavatelských řetězců (SCM). Cílem analyzovat potenciál tohoto spojení, identifikovat potenciální přínosy, analyzovat bariéry a zhodnotit jeho praktickou aplikovatelnost. Praktická část vychází z kvalitativního výzkumu, který proběhl formou expertních rozhovorů s profesionály z oblasti AI, logistiky a virtuálních dvojčat. Výstupy odhalují hlavní technické, organizační a lidské bariéry nasazení těchto technologií a ukazují, za jakých podmínek by mohly být skutečně využitelné v praxi. Na základě teoretické rešerše byly představeny první koncepční návrhy, které následně doplnily i podněty vzešlé z expertních rozhovorů. Výsledná řešení tak kombinují teoretický pohled s praktickými zkušenostmi odborníků.