Postavení společnosti Ernst and Young na auditorském trhu - Elkin, Matvei (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá strategickou analýzou společnosti Ernst & Young na českém auditorském trhu. Vzhledem k dynamickým změnám v legislativě, rostoucí konkurenci v rámci Velké čtyřky, nástupu nových technologií a proměnám klientských potřeb je cílem práce vyhodnotit postavení společnosti EY v tomto specifickém prostředí a navrhnout strategická doporučení pro posílení její pozice. Teoretická část práce se opírá o uznávané modely strategického řízení, včetně PESTLE analýzy, Porterova modelu pěti sil, VRIO analýzy, SWOT analýzy, Ansoffovy matice a analýzy stakeholderů. Praktická část tyto nástroje aplikuje na případ společnosti EY a zohledňuje mimo jiné dopady očekávaných legislativních změn od roku 2026, které se týkají povinnosti externího auditu. Výsledky analýzy ukazují, že společnost si udržuje silné postavení, nicméně čelí klíčovým výzvám, jako je nedostatek kvalifikovaných auditorů, tlak na digitalizaci a proměny v poptávce po auditorských službách. Na základě syntézy výsledků jsou formulována strategická doporučení, která mají za cíl podpořit dlouhodobou konkurenceschopnost EY na českém trhu.