Systém doporučování knih pomocí uživatelských preferencí získaných dotazováním na charakteristiky knih - Kotík, Adam (2025)
Vsoučasné době mají čtenáři k dispozici nepřeberné množství knih díky možnosti nakupovat přímo z domova pomocí online knihkupectví. U čtenářů poté dochází k tomu, že jsou zahlceni množstvím knih a nejsou schopni si správně vybrat titul odpovídající jejich aktuálním preferencím. Tato práce přichází se způsobem ulehčení jejich výběru pomocí systému, ve kterém jsou jedinci opakovaně dotazováni na charakteristiky knih. Tímto způsobem je zjištěna preference jednotlivce a pomocí sledovaného skóre vypočteného na základě pravděpodobnosti jsou mu prezentovány nejvíce vhodné knihy.